perjantai 15. huhtikuuta 2022

Tanssi ja luottamus


"Luottamus on avain kosketukseen, rentouteen ja turvallisuuteen heittäytyä". Tämän lauseen ystäväni kirjoitti minulle, kun pohdin hänelle ääneen Tanssin Kosketus -kokonaisuuden teemoja. Miten kosketus on tärkeä osa tanssia. Liikkeen, tanssin kautta on mahdollisuus tutkia mitä ajatuksia ja tuntemuksia omasta kehosta nousee esiin ja saa olla vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa. Tanssin kosketus voi olla fyysistä mutta myös katseella ja olemisella voi koskettaa.

Seuratanssiin, lähi- ja syliotteen tanssilajeihin, kosketus kuluu luonnostaan. Kosketuksella muodostetaan tanssiasento ja sen avulla välitetään viesti yhteisestä liikesuunnasta. Viejältä tekee ehdotuksen askeleen suunnasta ja dynamiikasta. Seuraaja puolestaan "kuuntelee", ottaa viestin vastaan. 

Tanssin kuviot ja askeleet antavat turvan koskettaa. Tiedämme minkälainen kosketusta on ominaista millekin tanssilajille. Vienti ja seuraaminen tapahtuu turvallisiin osiin kehoa: kämmeniin, käsivarsiin, olkapäiden ja kylkien alueelle. Näitä myös harjoitellaan tanssiljajien opettelun yhteydessä. Koskettamisella on selkeä ja tarkoituksenmukainen funktio, mikä on osa tanssin liikekieltä. 

Tanssin Kosketus -tunnilla tanssi lähtee liikkeelle oman liikekielen tutkimisesta, haastamisesta ja nauttimisesta. Tanssin Kosketuksessa on vapaus liikkua ja ilmentää musiikin rytmiä ja tunnetta. Oman näköinen liike on henkilökohtaista ja se saattaa joskus pelottaa. Sen vuoksi onkin tärkeää, että ryhmäläisten kesken syntyy luottamus. Tanssin Kosketuksessa arvostamme ja kunnioitamme toistemme tanssia arvostelematta tai tulkitsematta sitä. Parin kanssa tehtävät tanssiharjoitteet keskittyvät läsnäoloon ja kosketuksella toisen tanssijan tuntemiseen/kuulemiseen.

Tanssin Kosketus on läsnäoloa - itsensä, olemassa olevan hetken hyväksymistä sekä vuorovaikutusta itsen ja tanssikaverin kanssa.