keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Lahjaksi aikaa ja yksi halaus

Juhlahumun keskellä ehditkö hengähtää? Maistella suklaan makua, tuoksutella joulun tuoksuja, kuunnella keskusteluja ympärilläsi tai kuunnella joululauluja? Ehditkö olla ja hengittää? 

Aloitin syksyllä Mindfulness tunnetaitovalmentaja -koulutuksen. Olen ottanut tietoisen askeleen tutustuakseni omaan sisäiseen maailmaani. Nyt näin joulun alla, pitkän syksyn päätteeksi, olen miettinyt läheisyyttä. Toisen ihmisen läsnäolon merkitystä oman hyvinvoinnin kannalta. Olen kaivannut keskusteluja - ajatonta ajatusten jakamista. Tanssia - iloa ja riemua, syviä tunteita. Halauksia - viestiä siitä, että toinen on tärkeä: luottamusta ja välittämistä.

Muutama viikko sitten halasin ystävää. Henkilöä, johon olen saanut tutustua lähemmin tämän syksyn aikana. Vasta hiljan olemme jakaneet yhteisen harrastuksen, jonka parissa on ollut aikaa jutella ajankohtaisista polttavista puheenaiheista sekä hiljentyä syvien tunteiden ja kokemusten äärelle. 

Kotiin lähtiessä halasimme. Lupaa kysymättä, sponttaanisti ja ystävällisesti. Halasimme kuten ystävien kesken on joskus tapana: kursailematta, sponttaanisti. Kaunis teko ja itselleni merkittävä hetki huomata, miten olin kaivannut halaamista. Toisen ihmisen oloa lähellä.

Halaus on hyvin voimaannuttava teko silloin, kuin se tapahtuu kahden toisensa tasavertaisesti kohtaavan ihmisen kesken. Siinä molemmat avaavat oman tilansa toiselle.  Halauksessa voi aistia ja tuntea monenlaisia asioita: onko toinen läsnä, onko hän varautunut vai rento, onko halauksessa mukana jokin tunne tai asia. Tämä kyseinen hetki antoi itselle voimaa. Siinä hetkessä oli läsnä välittäminen ja kiitollisuus.

Halauksessa kosketamme toisiamme. Myönteinen halaus ja kosketus puolestaan rentouttavat niin kehoa kuin mieltä. Hyvän olon tunne lisääntyy ja stressitaso laskee. Kosketus on tärkeä aisti. Se välittää meille paljon tietoa ympäristöstä, jossa olemme. Pinnoista, materiaaleista, lämpötilan eroista. Kosketuksella tulemme tietoiseksi siitä mitä ympärillämme on ja missä itse olemme. Se myös välittää ja herättää tunteita. Myönteinen kosketus mahdollistaa näkyväksi ja kohdatuksi tulemisen.

Ajassa, jossa olemme nyt, on toivottavaa pitää etäisyyttä toisiimme. Tänään - jouluaattona voit antaa itsellesi lahjaksi aikaa ja tietoisen halauksen.

Meditaatio
Istahda johonkin paikkaan niin, että voit tuntea olosi mukavaksi.
Aseta jalanpohjat tukevasti lattiaa vasten ja pidä selkä ryhdikkäänä.
Hengitä kolme kertaa syvään: tunne sisään- ja uloshengitys nenän, rintakehän tai vatsan alueella.
Ota itseäsi kämmenistä kiinni ja hiero niitä kevyesti toisiinsa. 
Voit tunnustella miltä kätesi tuntuvat: pehmeiltä, kuivilta, kylmiltä, lämpimiltä vai joltain muulta? Tule tietoiseksi tästä tuntemuksesta.
Hengittää rauhassa muutaman kerran syvään.
Seuraavaksi voit tunnustella miltä kosketuksesi tuntuu käsiäsi vasten: hellältä, kovalta, vaativalta, lempeältä vai joltain muulta? Tule tietoiseksi kosketuksestasi. 
Hengittää rauhassa muutaman kerran syvään.
Hiero käsiäsi yhteen rauhallisesti ja tietoisesti. Kittää käsiäsi siitä, mitä kaikkea ne ovat tänään tehneet ja mahdollistaneet.
Hengittää rauhassa muutaman kerran syvään.
Siirry koskettamaan käsivarsia kevyin, rauhallusin painalluksi. Hengittäen rauhallisesti samalla sisään ja ulis.
Lopuksi halaa itseäsi ja kiitä siitä, että annoit itsellesi lahjaksi aikaa ja tämän halauksen. 💜

MiiA