perjantai 28. toukokuuta 2021

Tanssi kanssani, niin tiedän olevani elossa

Kaipaan tanssimista: kehon liikettä musiikissa, tanssiparin kanssa syntyvää vuoropuhelua ja tanssin tarinaa. Tanssi on minulle musiikin, tunnelmien ja tunteiden ilmaisemista. Se on myös tie, johonkin selittämättömön syvään ja puhtaaseen kohtaan minua.

    Kuva:Pixabay

Tammikuussa tuli kuluneeksi vuosi ilman tanssia. Suru tuli kavalasti luokseni takavasemmalta ja itkin. Tanssin kautta monet ystävät ja puolitutut olivat jääneet pois elämästäni: mitä heille kuuluu nyt? Elämäntapa ja sen myötä syntyneet tuttavuudet ja tarinat ovat etäällä. Tuttavapiiri, sosiaaliset suhteet ovat kaventuneet huomattavasti kuluneen vuoden aikana. Niin on käynyt kaikille. Miten se vaikuttaa meihin jokaiseen? Toivottavasti kukaan ei ole jäänyt yksin.

Päätin lisätä tanssia osaksi arkeani pienin ripauksin. 

Yksi viikonloppu sydäntalven keskellä oli täynnä voimaannuttavaa energiaa: olotiloja, joissa oli helppo olla. Ihmisiä, joiden seurassa ei tarvinnut pinnistellä ollakseen odotusten mittainen. Sain olla oma itseni niissä hetkissä. Tämä viikonloppu sai minut ymmärtämään, miten paljon olen kaivannut tanssia ja miten tärkeä osa se on hyvinvointiani.

Kevään aikana ravitsin kehoani liikkeellä ja musiikilla. Tanssiminen tuntui välillä haastavalta: oma keho huomasi viennin, mutta reagointi oli kangertelevaa. Täydellisyyttä tavoitteleva ego muistutti virheistä joita tein. Tanssipari puolestaan hymyili ja muistutti tanssin ilosta.

Olen liikkunut paljon kävellen. Siinä voi askeltaa omalla tavalla, omassa tempossa ja valita itse suunnan mihin mennä. Tanssissa olen vuoropuhelussa toisen ihmisen kanssa. On yhteinen askel ja yhteien tempo. Syntyy dialogi. Viennin kuunteleminen ja seuraaminen oli yllättävän haastavaa: olla toisen ihmisen lähellä, reagoida hänen askeliinsa ja luottaa yhteiseen hetkeen.

Kevään kokemukset ovat vahvistaneet, että tarvitsen muita ihmisiä: yhteistä olemista, tanssia ja vuorovaikutusta. Tietoisuus itsestäni rakentuu impulsseihin minusta ulospäin ja ulkoa minuun päin. Reagoin ja se saa aikaan ajatuksen tai tunteen. Jokin sisälläni herää. Tanssi kanssan, niin tiedän olevani elossa. 

MiiA